PATCHWORK, PARÇALARIN GÜCÜ ADINA!




Uzuuuun uzun zaman önce insanlar doğanın olumsuz şartlarından korumak için bedenlerini kapatmayı, örtmeyi; kısacası giyinmeyi çok önce akıl etmişlerdi. ("İncir yaprağı" ya da "utanmanın tarihi" bu hikâyeye dâhil değildir efenim)



Venüs'ün Doğuşu, Botticelli
 
Sözü edilen mucizenin ise Çin topraklarında vuku bulduğu söylenir. Mısır mezarlarında da izlerine rastlanması sebebiyle, ilk nerede ortaya çıktığı kesinlik kazanmamıştır.

Günümüz anlayışına yakın olan şekli, ortaçağ dönemi Kuzey İngiltere'sindeki "patchwork"lerdi, diyebiliriz. Birbirini tutmayan renklerde ve desenlerdeki kumaş parçalarının bir araya getirilip dikilmesiyle oluşan örtü, yorgan ve yastıklar birleşip kendi ülkelerini kurabilecek güçteler şimdi.



Singer Dikiş Fabrikası



Neredeyse her yerde ve her şekilde gördüğümüz, cezbedici "patchwork"ler, bir zamanların tasarruf yöntemiydi aslına bakarsanız. Anadolu'da "kırk yama" denilen bu zanaat, eskiyen kollara, dizlere derman olmuş; yastıklar, yorganlar onunla gün yüzü görmüştü.

Yıl 2013

20. yy sonlarından itibaren de bu hamaratlık mucizesi marifet moda dünyasının emellerine alet oldu. Artık yeniden ve yeniden yorumlanıyor. 

Bu sene ise onun en afili zamanı...

Fütüristik Yorumlar

Dries Van Noten
Jean Paul Gaultier

Felipe Olivera Baptista    

Felipe Olivera Baptista    
Preen

Duro Olowu
Duro Olowu

Proenza Schouler
Proenza Schouler
Free People
Free People


Mobilyalar Hep Bu "Mucize"yi Beklemişti Belki...

Evlerinizin içindeki mobilyaların bu bütünlüksüz güzelliğe büründüğünü düşünün... İnsan eliyle gerçekleşen küçük mucize değil de nedir? Cam kenarları, yatak odaları ya da aklınıza getirebileceğiniz evinizin herhangi bir köşesi, küçük kumaş parçalarının neşesine katılıp kişilik bulacak gibi durmuyor mu sizce de?


Squint Limited


Bokja
Cuckoonest
 

1 yorum:

  1. Bu Tarz ürünlerin olduğu bir site görmüştüm,fiyatları biraz pahalı olsada ürünler gerçekten çok şık. www.patchwork4home.com ürünlere buradan bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil